Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Ψυχανθός -ΑΤΟΜA ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΟΡΑΣΗΣ 
Ο ρόλος της επικοινωνίας είναι αδιαμφισβήτητα σοβαρός και πολυδιάστατος για όλες τις ομάδες πληθυσμού. Μείζων σκοπός του ιστολογίου ΨΥΧΑΝΘΟΣ είναι να παρέχει ένα σύνολο συμβουλών στα άτομα με προβλήματα όρασης και τις οικογένειές τους, με στόχο την εξασφάλιση της προσωπικής τους ευημερίας και της κοινωνικής τους επανένταξης.  
Εάν κριθεί απαραίτητο, ο ειδικός του κέντρου μας υποδέχεται και ενημερώνει τα άτομα με προβλήματα όρασης τόσο για τις δραστηριότητες αισθητηριακής ολοκλήρωσης στις λεπτές κινήσεις/εργοθεραπεία, ενώ ταυτόχρονα παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη, στην επίλυση καθημερινών προσωπικών προβλημάτων, που επιδέχονται βελτίωση.      Ας «ρίξουμε μια ματιά» στο παρακάτω κείμενο:
Ανάμεσα σας κυκλοφορώ…  ΟΤΑΝ ΜΕ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ
Κάνε αισθητή σε μένα την παρουσία σου. Ρώτησε με, αν χρειάζομαι βοήθεια και που θέλω να πάω.
ΟΤΑΝ ΜΕ ΣΥΝΟΔΕΥΕΙΣ, άφησέ με να σε πιάσω ΕΓΩ. Να προπορεύεσαι 1/2 βήμα, έτσι. σε ακολουθώ εύκολα. Κατά την διαδρομή μας, μίλα μου άνετα, ενημέρωσέ με για τα χαρακτηριστικά κτήρια και σημάδια.
Για να κινηθώ μόνος μου, με τις οδηγίες σου, χρησιμοποίησε τις λέξεις: ΕΜΠΡΟΣ - ΠΙΣΩ - ΑΡΙΣΤΕΡΑ ή ΔΕΞΙΑ ΜΟΥ, ενώ όταν απομακρύνεσαι να μου το λες.                                 ΟΤΑΝ ΒΡΕΘΟΥΜΕ ΣΕ ΠΑΡΕΑ, ρώτα με ευθέως για τις προτιμήσεις μου και τις απορίες σου που με αφορούν. Μίλησε μου στο φυσικό τόνο της φωνής σου.
ΟΤΑΝ ΟΔΗΓΕΙΣ, ΠΡΟΣΕΧΕ - ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ ΕΓΚΑΙΡΑ!  Άφησε τη διάβαση πεζών ελεύθερη. Εάν παρκάρεις πάνω στο πεζοδρόμιο ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ή ΜΗΧΑΝΑΚΙ σου, ή κλείνεις τις γωνίες σης διαβάσεις ή αφήνεις εκτεθειμένα εμπορεύματα, βάζεις εμπόδια στο δικαίωμα μου να κινούμαι ανεξάρτητος. Κοινή λογική και περισσότερη ευαισθησία είναι τα σπουδαιότερα στοιχεία για την κοινωνική και κυκλοφοριακή συμπεριφορά.                                                                                                     
                    Με αυτήν τους την κίνηση, αφενός από την αρχή δίνεται το βήμα για τα άτομα με προβλήματα όρασης να δηλώσουν ότι κυκλοφορούν ανάμεσά μας, κυριολεκτικά και μεταφορικά, και δεν έχουμε παρά να τους προσέξουμε επιτέλους, και μάλιστα πιο επισταμένα και υπεύθυνα, παρέχοντάς τους συνάμα τη δύναμη της πρωτοβουλίας να μας αγγίξουν εκείνοι, όπως θα τους εξυπηρετούσε και όχι να τους κατευθύνουμε εμείς όπως θέλουμε. Επιζητούν την κοινωνικοποίησή τους! Αφετέρου, στο κομμάτι «ΟΤΑΝ ΒΡΕΘΟΥΜΕ ΣΕ ΠΑΡΕΑ», γίνεται σαφής ο αδικαιολόγητος και άδικος τρόπος με τον οποίο οι βλέποντες αντιμετωπίζουν τους μη βλέποντες και παραλληλίζεται με φόβο προς το πρόσωπό τους. Εμφανώς λοιπόν, δεν τους αρέσει να τους θεωρούμε κατώτερα όντα, αλλά εμμένουν στην αξία που έχει η προσωπικότητα του κάθε ανθρώπου, που εμείς οι βλέποντες οφείλουμε κάθε φορά να "βλέπουμε" και να εκτιμούμε.         
  ΜΕΛΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ,                                                                                                                    ΕΙΔΙΚΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΣ - ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ.
www.psychanthos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου